TRADITIONS

We bring you Masullas, a lovely and welcoming village like its people, cradle of ancient traditions passed down over time, preserved and valorised natural beauties, history and archeology.

Keyword: sharing. Masullas is ready to be discovered even  its lively and festive occasions. Religious festivities and festivals enliven the country throughout the year  Traditions passed down through generations so that the cultural heritage will not be lost. Typical gastronomic products handed down  to us from the past and that preserve the flavor of traditions.

Spring brings the first event of the year: In May, the festival of the “Caboniscu ammuttau binu nieddu e pani indorau” (“Chicken in red wine and golden bread”),remains one of the most awaited and popular events of the year. Those who will  visit Masullas during May will be able to taste free-range chicken flavoured with myrtle,a typical dish of this area, and the tasty “pani indorau” (golden bread), an excellent local fried bread with egg. Everything accompanied by  the unmissable red wine.
A joyful and convivial atmosphere to give tribute to one of the main products of this small village of Marmilla: the rooster.

In summer it is time for the mesmerising  recurring event dedicated to the patron saint of the village, called “Sa Gloriosa” (“The Glorious”). he people of Masullas have been celebrate their patron from the 19th of june to the 3th of july. Celebrations have  religious beginnings with the descend of the Saint from the polyptych where the statue stays all year around. This is then followed by the mass, polyphonic chorus, the procession and the celebrations in the town square c that go on for four days. 

Tra le due feste, a novembre, Masullas si tinge di rosso con la Sagra del Melograno, frutto simbolo del paese. È il momento perfetto per scoprire le antiche case del paese: gli abitanti del borgo per l’occasione aprono le porte delle loro case per accogliere i partecipanti all’evento. Degustazioni di marmellate, dolci e prodotti tipici del borgo come il distillato realizzato col frutto del melograno sono i gustosi prodotti che accompagneranno l’evento.

Anche Masullas, come tutti i paesi della Sardegna, vanta nella sua tradizione la produzione di pasta tipica. Grano tenero, acqua e uova: ingredienti semplici che danno vita a gioielli da gustare. Sono is crogoristas (le creste), is caombas (le colombe) e i pillus e tallutzas, i cui nomi richiamano la forma che mani sapienti davano alla pasta.

Questi prodotti al momento sono dei tesori assai rari in quanto, ad oggi, non sono reperibili in commercio. La grande scommessa del paese è proprio quella di dare nuova linfa a questa tradizione, perché la storia di un popolo, in fondo, è la storia di tutti.